Sonntag, 24. März 2024

تحقیقات مرکز حقوق بشر برکلی: بیش از ۱۲۰ ایرانی در جریان اعتراض‌ها بینایی خود را از دست داده‌اند

 

مرکز حقوق بشر دانشگاه برکلی در کالیفرنیا می‌گوید که در پی تحقیقاتش برای اولین بار تأیید می‌کند که در جریان اعتراض‌های ایران بعد از مرگ مهسا امینی، تقریباً« ۱۲۰ نفر» بینایی خود را از دست دادند.

این گزارش می‌گوید: «بسیاری از قربانیان دانشجو یا دانش‌آموز بوده و اکثراً ۳۰ سال و یا کمتر داشتند. آنها در جریان اعتراض‌ها دچار نابینایی جزئی یا کامل شده‌اند.»

ادوارد لمپینن، نویسنده و متخصص روابط رسانه‌ها در دفتر ارتباطات دانشگاه برکلی در گزارشی از یافته‌های مرکز حقوق بشر این دانشگاه نوشته است: «این معترضان اکثرا با تفنگ‌های ساچمه‌ای، اسلحه‌های پینت بال و گاز اشک‌آور هدف قرار گرفتند.»

اما این مرکز در تحقیقات خود به این نتیجه نرسیده که نیروهای امنیتی ایران به طور گسترده قصد کور کردن معترضان را داشتند

بر اساس یک ارزیابی که روز سه‌شنبه (۱۹ مارس) در یک رویداد جانبی به شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو ارائه شد، برخی از قربانیان گفته‌اند که از فاصله نزدیک از ناحیه صورت مورد اصابت گلوله قرار گرفتند.

الکسا کونیگ، یکی از مدیران دانشکده مرکز حقوق بشر برکلی، گفته که داده‌های ارائه شده توسط برکلی و شرکای آن در نهایت می‌تواند به عنوان مدرکی برای «پیگرد قانونی این موضوع و برای پاسخگویی رهبران ایرانی و عوامل آنها» در نهادهای حقوقی بین‌المللی باشد.

کونیگ یافته‌های برکلی را از طریق میزگردی ویدئویی به سارا حسین، وکیل بنگلادشی که ریاست هیات حقیقت‌یاب مستقل بین‌المللی در مورد ایران را بر عهده دارد، ارائه کرد.

این هیات در اسفند ماه گذشته در گزارشی گفت که ایران در سرکوب اعتراضات بعد از مرگ مهسا امینی مرتکب «موارد جدی نقض حقوق بشر» و «جنایات علیه بشریت» شده است. این کمیته در عین حال تایید کرد که در این اعتراضات «نیروهای امنیتی هم کشته و مجروح شدند و نمونه‌هایی از خشونت معترضان در دست است.»

ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ایران در پاسخی مفصل گزارش کمیته مستقل حقیقت‌یاب سازمان ملل را «جانبدارانه و سیاسی» خواند و گفت این گزارش بر این فرض «نادرست و مغرضانه»‌ استوار بوده که اعتراضات سال ۱۴۰۱«مسالمت آمیز» بوده و «حکومت نباید اقدامی در جهت برقراری امنیت» انجام می‌داده است.

ستاد حقوق بشر قوه قضائیه همچنین «صدمات زیاد به نیروهای مجری قانون، خسارات بالای وارده به اموال و اماکن خصوصی و عمومی...» را از جمله مواردی خوانده بود که نشان می‌دهد « ایران با تجمعات مسالمت آمیز مواجه نبوده است.»

اعتراضات ایران در شهریور ۱۴۰۱ و پس از بازداشت مهسا امینی ۲۲ ساله به اتهام «نداشتن حجاب کامل» آغاز شد. مهسا امینی سه روز بعد از بازداشت جان خود را از دست داد. پلیس علت مرگ او را ایست قلبی اعلام کرد اما هیات حقیقت‌یاب سازمان ملل متحد در گزارش خود، نتیجه‌گیری کرده بود که مرگ خانم امینی ناشی از «علل خارجی» بوده است.

بر اساس گزارش بعضی از سازمان‌های خبری و حقوق بشری در هفته‌های پس از مرگ مهسا امینی بیش از ۵۰۰ نفر کشته و بیش از ۲۰ هزار نفر بازداشت یا زندانی شدند و بعضی هم مورد ضرب و جرح قرار گرفته و بینایی خود را از دست دادند.

مقامات ایران این ارقام را نادرست و اغراق‌آمیز می‌دانند.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Hinweis: Nur ein Mitglied dieses Blogs kann Kommentare posten.