Donnerstag, 21. März 2024

تلاش «مخفیانهٔ⁠» جمهوری اسلامی برای دستیابی به اورانیوم و دیگر ذخایر آفریقا

 

در روزهای اخیر گزارش‌های متعددی از افزایش تلاش جمهوری اسلامی برای دسترسی به منابع اورانیوم و طلا در کشورهای آفریقایی کودتازده همچون نیجر منتشر شده است.

روزنامه وال استریت جورنال به‌تازگی به‌نقل از مقام‌های نیجر و آمریکا گزارش داده که نیجر تصمیم گرفته به اتحاد ضدتروریسم خود با واشینگتن پایان دهد.

در مردادماه ۱۴۰۲ گارد ریاست‌جمهوری نیجر با شورش علیه محمد بازوم، رئیس‌جمهور این کشور، دست به یک کودتای نظامی زد.

از همان ابتدا مشخص بود که تسلط نظامیان در این مستعمرۀ سابق فرانسه می‌تواند تلاش‌های غرب برای کمک به کشورهای منطقه غرب آفریقا برای مبارزه با شورش‌های جهادی که در دهه گذشته از مالی گسترش یافته است، پیچیده‌تر کند.

اکنون نیز وال استریت جورنال گزارش داده که تصمیم نیجر برای پایان دادن به همکاری نظامی با آمریکا «ضربه جدی» به تلاش‌های دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، برای مهار شورش گستردۀ اسلام‌گرایان در منطقۀ ساحل آفریقا وارد می‌کند.

بر اساس این گزارش، این تصمیم می‌تواند بر پایگاه ۱۱۰ میلیون دلاری که توسط ایالات متحده در نیجر ساخته شده و برای پرواز پهپادهای نظارتی بر فراز غرب آفریقا استفاده می‌شود، تأثیر بگذارد.

همچنین احتمالاً ممکن است بیش از ۶۰۰ نیروی آمریکایی مستقر در نیجر را مجبور به خروج از این کشور کند.

نگرانی از انتقال اورانیوم نیجر به ایران

علاوه بر نگرانی‌ها در زمینه تروریسم، وضعیت کنونی نیجر و دیگر کشورهای آفریقایی منطقه که به تازگی دستخوش کودتا شده‌اند، به نگرانی‌ها در زمینه پرونده هسته‌ای ایران نیز دامن زده است.

وال استریت جورنال گزارش داده که در ماه‌های اخیر مقامات ارشد آمریکا و دیگر کشورهای غربی اطلاعاتی را به دست آورده‌اند که نشان می‌دهد حکومت نظامی نیجر در حال بررسی مخفیانۀ توافقی با ایران است که به جمهوری اسلامی اجازۀ دسترسی به برخی ذخایر عظیم اورانیوم نیجر را می‌دهد.

بر اساس این گزارش، مذاکرات در مورد چنین توافقی در دیدار علی لامین زین نخست‌وزیر نیجر با ابراهیم رئیسی در تهران در ۵ بهمن ۱۴۰۲ ادامه یافت.

کمی پس از این دیدار، مقامات غربی اعلام کردند که مذاکرات بین نیجر و ایران به مرحله بسیار پیشرفته‌ای رسیده است.

وال استریت جورنال به‌نقل از یک فرد مطلع گفته دو طرف قرارداد اولیه‌ای را امضا کرده‌اند که به تهران اجازه می‌دهد اورانیوم از نیجر دریافت کند. ولی دو مقام گفتند که این توافق هنوز نهایی نشده است.

پنتاگون به تازگی اعلام کرده که آمریکا در این زمینه به نیجر هشدار داده است.

مالی فی، دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور آفریقا، در سفر چند روز پیش به نیجر به مقامات این کشور درباره توافق با ایران، عدم استقرار یک دولت منتخب در نیجر و همچنین ورود قریب‌الوقوع مربیان و تجهیزات نظامی روسیه به نیجر هشدار داد.

در حالی که ایران دارای معادن اورانیوم است و می‌تواند برنامه هسته‌ای فعلی‌اش را تامین کند، مقامات جمهوری اسلامی بارها گفته‌اند که می‌خواهند زیرساخت‌های هسته‌ای غیرنظامی خود را گسترش دهند.

به نوشته وال استریت جورنال، این امر به مقادیر زیادی اورانیوم نیاز دارد که به گفته کارشناسان احتمالا ایران فاقد آن است و تأمین اورانیوم از نیجر می‌تواند این کمبود را برطرف کند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی وابسته به سازمان ملل متحد پیش از این بر استخراج اورانیوم در ایران و تولید کیک زرد از سوی این کشور نظارت می‌کرد، اما تهران این نظارت را متوقف کرده است.

گزارش‌ها از تلاش جمهوری اسلامی برای دسترسی به اورانیوم دیگر کشورها در شرایطی است که طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی جمهوری اسلامی تولید اورانیوم غنی‌شده خود را تا غلظت ۶۰ درصد افزایش داده است.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Hinweis: Nur ein Mitglied dieses Blogs kann Kommentare posten.